Een graskuil maken begint eigenlijk al bij het bemesten van het gras. Als het gras juist bemest is kan het goed groeien, als het dan daarnaast de juiste hoeveelheid water krijgt en genoeg zonuren heb je alle ingrediënten voor een grove stengel die alle voedingstoffen in zich heeft die je wenst te hebben. Als het gras lang genoeg is kan je het gaan maaien. Gras moet nog net niet in bloei schieten, als je net voordat het gras dat doet zorgt dat je het afmaait is het op zijn best.

Nadat het gras is gemaaid kan je het gras laten drogen, als het warm weer is in combinatie met een windje dan droogt het gras vrij snel. Als het weer wat minder is voor het drogen van het gras kan je het een handje helpen door het wat vaker met een schudder om de schudden. Een schudder is een machine die het gras als het ware even opschudt en omdraait waardoor het natste gras dat onderop ligt naar boven komt en ook kan drogen. Het is wel zaak dat het gras niet vaker dan nodig is, geschud wordt omdat je elke keer dat je het schudt en klein beetje voedingswaarde verliest.

Als het gras genoeg gedroogd is kan je met een hark het gras op een regel harken zodat de opraapwagen of hakselaar het gras in een keer op kan rapen zodat je het naar de kuilplaat kan vervoeren. Een opraapwagen is een grote wagen die het gras van de grond opraapt, snijdt en in de wagen duwt. Als de wagen vol is leeg je deze op de gewenste plek.

Als de kuil gemaakt wordt is het belangrijk dat je de kuil goed aanrijdt zodat je een hoge vastheid in de kuil krijgt. Als de kuil niet goed wordt aangereden dan komt er lucht bij het product en kan het gaan schimmelen. Als al het gras in de kuil is gereden en deze voldoende is aangereden kan je beginnen met het afdekken van de kuil

Het is erg belangrijk dat de kuil op een goed manier wordt afgedekt met plastic omdat deze anders alsnog gaat rotten en als dat gebeurt is de hele of een deel van de kuil waardeloos en moet worden afgevoerd. Om te beginnen is het verstandig om kuilfolie op de kuil te brengen, deze dunne folie sluit het product goed af van de buitenlucht. Over het de kuilfolie heen breng je een laag kuilplastic, kuilplastic is een dikkere laag plastic die ook luchtdicht is een het folie beschermt. Als laatste kan op de kuil een dekzijl worden gebracht die het plastic beschermt zodat er gaan gaten in worden gemaakt door ongedierte zoals ratten, vogels en insecten. Als de kuil goed is afgedekt en een tijdje rust heeft gehad om te fermenteren kan je beginnen met het voeren van de kuil. De dieren zullen ervan genieten als alles goed is gegaan omdat dan de smakelijkheid van het gras is gebleven en de voedingswaarden goed zijn.

Gratis stockfoto met begroeiing, bladeren, close-up